Tall Ships Races 2016 preview

Tall Ships Races 2016Van donderdag 7 tot en met zondag 10 juli verwelkomt Antwerpen voor de zesde keer The Tall Ships Races. Voor deze editie meren zo’n 50 schepen aan. Zij hebben samen 4.000 trainees en 40 officieren aan boord. Wie de indrukwekkende zeilschepen wil bewonderen, moet op de wandelboulevard zijn die zich uitstrekt van het Steenplein tot de Rijnkaai. Ook rondom het MAS en aan het Kattendijkdok zijn pareltjes van schepen te zien.

Van donderdag tot en met zaterdag houden de schepen gratis opendek. Daarnaast brengen The Tall Ships Races ook een flinke portie sfeer naar de stad met randanimatie gaande van EK-uitzendingen op groot scherm op donderdag en zondag, over een crew parade gevolgd door een verrassingsconcert op vrijdag tot een fonkelend vuurwerk boven de Schelde op zaterdag. Het evenement wordt op zondag afgesloten met de Parade of Sail, de afvaart van de schepen.

Aan de Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken rond het MAS meren van 7 tot en met 10 juli zo’n 50 tall ships aan. De schepen nemen deel aan de zestigste editie van The Tall Ships Races. Die brengt hen van Antwerpen over Lissabon en Cádiz naar La Coruña. Het is de zesde keer dat de races Antwerpen aandoen. Sommige schepen, zoals de Dar Mlodziezy, Statsraad Lemkuhl, de MIR en de Gulden Leeuw, zijn trouwe bezoekers. Daarnaast zijn er ook schepen die voor het eerst naar Antwerpen komen, zoals de Venezolaanse Simón Bolívar en de Mexicaanse Cuauthémoc.

De 50 schepen hebben samen 4.000 trainees en 40 officieren uit maar liefst dertig verschillende landen aan boord. Ook België is vertegenwoordigd. Aan The Tall Ships Races nemen bijna 100 Belgische trainees deel. Een 80-tal daarvan, allen tussen 15 en 25 jaar, is verenigd in de Young Belgium Crew. Daarnaast racen er ook 2 schepen onder de Belgische vlag: de Rupel en de Tomidi. 2 andere Belgische schepen zijn wel in Antwerpen te zien maar racen niet mee. Het gaat om Vrouwe Nele die dient als persboot en de Zenobe Gramme, een zeilschip van de Belgische marine dat dienst doet als school- en trainingsschip voor officieren en onderofficieren.

Zesde editie brengt heel wat sfeer
De komst van The Tall Ships Races gaat hand in hand met enkele bezienswaardige tradities. Zo is er op vrijdag de Crew Parade doorheen de stad. Duizenden bemanningsleden, gekleed in hun officiële uniformen, vertrekken dan op de Grote Markt en paraderen via de Kaaien naar het MAS. Bij vertrek (op zondag) is er dan weer de Parade of Sail, de imposante uittocht van de tall ships waarbij alle schepen één voor één de Schelde afvaren, Antwerpen achter zich laten en koers zetten naar het zuiden.

Bovenop deze tradities organiseert de stad een reeks grote en kleinere randevenementen om van The Tall Ships Races een groots feest te maken. De zone waarin de schepen aanmeren, wordt voor het overzicht onderverdeeld in vijf kleinere zones of “oceanen”. Elke oceaan wordt aangeduid met een eigen kleur en heeft zijn eigen schepen.

Aan sfeer zal het in geen van de zones ontbreken, maar dé plek voor wie een feestje wil meepikken, is de rode oceaan. Zo is er onder meer een Afterwork Aper’eau (donderdag), liveconcerten van Cookies & Cream en Natalia (vrijdag) en een thé dansant (zaterdag). Al deze evenementen zijn gratis.

In alle zones is het dek van de schepen van donderdag tot en met zaterdag gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur.

Net zoals bij andere grote evenementen, vragen politie en organisatoren om rugzakken thuis te laten. Dat vergemakkelijkt het werk van de veiligheidsdiensten.

Tall Ships ook bereikbaar per Waterbus
Op het vlak van mobiliteit heeft deze editie van The Tall Ships Races een primeur: voor de eerste keer zetten stad en haven tijdens een evenement de Waterbus in. Die vaart op vaste tijdstippen tussen Hemiksem, Hoboken en het Steenplein in Antwerpen. Bezoekers uit het Waasland kunnen de overzetboot nemen vanuit Kruibeke naar Hoboken of vanuit Bazel naar Hemiksem. Meer info en reservaties: www.waterbusantwerpen.be.
Om bezoekers al van bij hun vertrek aan het ponton in feestelijke stemming te brengen, zijn er kinderanimatie, springkastelen en foodtrucks aan de pontons van Hemiksem en Hoboken.

Daarnaast is heel de Tall Ships-site in het hartje van Antwerpen zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets, te voet of een combinatie van alle. Wie met de wagen komt, wordt aangeraden één van de park-and-rides buiten de stad te gebruiken en van daar met het openbaar vervoer naar de Tall Ships-site te gaan.

Meer info
www.tsrantwerpen.be
www.belgianrail.be
www.delijn.be
www.velo-antwerpen.be
www.fietsnet.be
www.waterbusantwerpen.be

Races voor iedereen dankzij STI, sponsors en peters
The Tall Ships Races Antwerpen worden georganiseerd door Sail Training International (STI) in samenwerking met stad en Havenbedrijf Antwerpen. Sail Training International is de meest toonaangevende organisator en leverancier van races, evenementen, conferenties, seminars, publicaties, onderzoeken en andere diensten voor de internationale zeilopleidingsgemeenschap.

Eén van de stichtende leden van STI is Sail Training Associaton Belgium, de overkoepelende zeilorganisatie van België en partner van The Tall Ships Races.

Sail Training International wil jongeren met heel uiteenlopende achtergronden aantrekken om deel te nemen aan de races. Zo kunnen ook zij allerlei competenties onder de knie krijgen of aanscherpen, die nu en in het latere (professionele) leven belangrijk kunnen zijn. Om iedereen, ook deelnemers met een beperkt budget, deel te kunnen laten nemen aan The Tall Ships Races, zijn er bedrijven die zich engageren als peter.

The Tall Ships Races – praktisch

• donderdag 7 tot en met zondag 10 juli
• wandelboulevard van Steenplein tot Rijnkaai, rondom het MAS en het Kattendijkdok
• makkelijk te bereiken met openbaar vervoer, fiets én Waterbus
• gratis

Het volledige programma en meer info staat op www.tsrantwerp.be

Auteur

  • admin

Comments