Nederlandse Kustzeilers vieren 70e verjaardag en zetten duurzaam zeilen op de agenda

duurzaam zeilenMet het symposium Schoonheid van de Zee zet de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers (NVvK) duurzaamheid op de zeilersagenda. Want als zeezeilers van de schoonheid van de zee willen blijven genieten, moeten zij ook oog hebben voor duurzaamheid. Het symposium is onderdeel van het lustrumevenement waarmee de NVvK haar 70e verjaardag viert. Het vindt plaats op zaterdag 10 september 2016 in Kasteel Radboud te Medemblik.

Dat zeezeilers op hun reizen kunnen genieten van de schoonheid van de zee lijkt heel vanzelfsprekend. Maar is het dat ook? Vervuiling, overbevissing en klimaatverandering vormen serieuze bedreigingen. Hoewel ze veelal oorzaken hebben die ver buiten de invloed van de individuele zeiler liggen, is het niet zo dat deze helemaal niets kan doen om bij te dragen aan de schoonheid van de zee. Denk aan de keuzes die gemaakt worden bij de bouw van een jacht of de uitrusting ervan. Vandaar dat de NVvK duurzaamheid op haar lustrumsymposium op de zeilersagenda zet.

Op het symposium gaan verschillende sprekers in op de relatie tussen duurzaamheid en zeezeilen. Onder hen: weerman Gerrit Hiemstra over wat zeezeilers zullen gaan merken van klimaatverandering; emeritus hoogleraar mariene ecologie Han Lindeboom over hoe mooi de ogenschijnlijk saaie en grijze Noordzee is en Peter Hoefnagels, schipper van het duurzame jacht Ya, over hoe een duurzaam jacht te bouwen en daar duurzaam mee te zeilen.

Hoefnagels is van plan met de Ya de wereld rond te zeilen zonder fossiele brandstoffen. Hij gebruikt uitsluitend energie van zon en – uiteraard – wind. Aan het einde van het lustrumevenement, op zondag 11 september rond 12:00u, gooit hij de trossen los om aan deze reis te beginnen. De Ya zal dan worden uitgezwaaid door de Kustzeilers, die voor de haven van Medemblik een “erehaag” vormen. Dit levert vast een fotogeniek tafereel op. Het vertrek wordt omlijst door muziek van het huisorkest van Medemblik: Windkracht 13.

De NVvK werd vlak na de 2e wereldoorlog opgericht, in januari 1946. De oprichters wilden actieve zeilers organiseren en geen sociëteitsvereniging worden. Zeilers moesten daarom tenminste 100 mijl achtereen of een kruistocht van 300 mijl op zee hebben afgelegd om voor het lidmaatschap in aanmerking te komen. Na 70 jaar is de NVvK nog altijd een club van actieve en serieuze zeezeilers. Zaken als zeemanschap en veiligheid staan hoog op de agenda, naast natuurlijk het plezier in het zeilen op zee en de gezelligheid met clubgenoten. En nu op de 70e verjaardag, met een blik op de toekomst, ook het thema Duurzaamheid.

Hoewel de NVvK met het onderwerp van het symposium een serieus onderwerp aansnijdt, wordt er ook gefeest en gezeild tijdens het lustrumevenement. De verschillende activiteiten spelen zich af op en rond de haven van Medemblik, met Kasteel Radboud als centraal punt. De aankomst van de Kustzeilersvloot, onder stormtuig, op zaterdag 10 september rond 12:00u, zal een spectaculair beeld opleveren.

Auteur

  • admin

Comments