Annette Roux gelauwerd winnares tijdens Boat Builder Awards 2018

Annette Roux

Gisterenavond werd tijdens tijdens de Boat Builder Awards for Business Achievement 2018 in Amsterdam, georganiseerd in samenwerking met Raymarine, aan maar liefst 15 winnaars een award uitgereikt en werden 12 eervolle vermeldingen bekendgemaakt. Meer dan 330 gasten genoten van een spectaculaire avond onder de prachtig verlichte glazen koepel van het Scheepvaartmuseum en vierden zo de vele successen in de sector. Het hoogtepunt van het evenement was de uitreiking van de populaire Lifetime Achievement Award aan Annette Roux van Groupe Beneteau.

De vierde editie van de Boat Builder Awards ontving een grote diversiteit aan inzendingen uit vijf continenten en zag een spannende eindstrijd in verschillende categorieën.

Retail Marketing Initiative

De juryleden herkenden direct de invloed van opkomende trends in de categorie Retail Marketing Initiative, gesponsord door RAI Amsterdam. Princess Yacht’s Japanse Anime en Manga-stijl televisie- en drukwerkreclame en gelekte campagne voor het prototype van de R35 werd gekozen als winnaar. Het Band of Boats community-serviceplatform van Groupe Beneteau en het Quicksilver Rental Platform van Brunswick Marine maakten indruk op de jury omdat ze goed inspelen op de toekomstige vraag naar pay-and-play. Beide producten kregen een eervolle vermelding.

International Dealer or Distributor Development

In de categorie International Dealer or Distributor Development, gesponsord door Lumishore, werd Brig als winnaar aangewezen vanwege de snelle uitbreiding van de dealermarkt in de VS en het aanboren van nieuwe segmenten. Sea Ray kreeg een eervolle vermelding voor haar Dealer Development Program waarin een automotive-achtige kwaliteitscontrole wordt toegepast op het EMEA-dealernetwerk.

Collaborative Solution Between a Production Boat Builder and its Supply Chain Partner

In de categorie Collaborative Solution Between a Production Boat Builder and its Supply Chain Partner, gesponsord door Ultraflex, was er wederom een spannende eindstrijd tussen de verschillende inzendingen. In het uiteindelijke besluit werd de jury over de streep getrokken door het gezamenlijke thema van drie jachtbouwers, Hanse Group, Prestige Yachts en Sunseeker, waarbij elk bedrijf individueel een glasoplossing had ontwikkeld in nauwe samenwerking met Lewmar. Alle vier de bedrijven werden dan ook tot winnaar gekroond. Eervolle vermeldingen gingen naar Solaris Yachts met Sailectron voor een bijzonder goed geïntegreerd solarsysteem en Axopar Boats met BRABUS voor hun gezamenlijke merk- en productie-initiatieven.

Collaborative Solution between a Superyacht Builder and its Supply Chain Partner

Een nieuwe categorie in 2018, de Collaborative Solution between a Superyacht Builder and its Supply Chain Partner, gesponsord door Lumishore, werd uitgereikt aan Ferretti voor haar grote, klapbare en schuifbare deur naar het achterdek, ontwikkeld in samenwerking met Francesco Paszkowski Design Studio en Mecaer Aviation Group. De samenwerking tussen Benetti en Naiad die leidde tot een ‘pitch and roll’ stabilisatiesysteem kreeg een eervolle vermelding.

Innovative Onboard Design Solution

De categorie Innovative Onboard Design Solution, gesponsord door Fusion, was wederom een uitdaging voor de jury. Er waren wel drie genomineerden die een nieuwe en spannende benadering hadden voor folietechnologie. De winst ging uiteindelijk naar Galeon voor de slimme sociale indeling met naar voren openende deuren op de 640 FLY en 650 SKYDECK-modellen. Mastercraft kreeg een eervolle vermelding voor het innovatieve snel vullende en makkelijk te verkleinen ballastsysteem.

Innovation in a Production Process

De prijs voor Innovation in a Production Process, gesponsord door Dometic, werd dit jaar uitgereikt aan Absolute Yachts voor de Integrated Structure System Lean Manufacturing-processen. Amer Yachts ontving de prijs in de categorie Environmental Initiative, gesponsord door UCINA, voor het duurzame superjacht Amer 94. Discovery Yachts kreeg een eervolle vermelding voor de Southerly 480, een jacht dat speciaal is gebouwd voor oceaanonderzoek en is uitgerust met Integrel generatorvervangingstechnologie.

Best Apprenticeship or Training Scheme

De categorie Best Apprenticeship or Training Scheme, gesponsord door Marine Resources, had wel vijf inzendingen die met de winst hadden kunnen weglopen, waaronder stimulerende initiatieven voor het omgaan met het tekort aan vaardigheden in de sector. De jury besloot uiteindelijk om het leerwerkprogramma van NZ Marine and Composites Industry Training Organisation met de titel te belonen. Het moderne leerwerkprogramma van Princess Yachts kreeg een eervolle vermelding.

De langverwachte aankondiging van de Rising Star categorie, gesponsord door Gurit, zag een waardige winnaar van deze nieuwe prijs. Dan Bloice-Smith was gedurende acht jaar betrokken bij de lancering van 16 nieuwe modellen voor Williams Jet Tenders. Zijn uitmuntende prestaties werden dan ook warm onthaald door het publiek.

Lifetime Achievement

Tijdens de slotakte van de avond werden de vijf decennia uitmuntend leiderschap aan en betrokkenheid bij Groupe Beneteau en de maritieme sector als geheel van Annette Roux in het zonnetje gezet. Annette begon haar carrière in de sector nadat ze werd gegrepen door de geur van vers hout en hennep op een traditionele werf en is nu nog steeds actief betrokken bij wat inmiddels een zeer succesvolle multinationale groep bootbouwers is. Haar Lifetime Achievement Award werd uitgereikt door IBI’s publicatiedirecteur Nick Hopkinson en categoriesponsor Ronny Skauen van Side-Power.

Veranderingen in de markt van morgen

IBI-redacteur en juryvoorzitter van de Boat Builder Awards Ed Slack zei:

“De Boat Builder Awards bieden een uitstekende gelegenheid om de successen en prestaties binnen dit essentiële onderdeel van de maritieme sector en haar toeleveringsketen te vieren. Het jureren was dit jaar uitermate lastig omdat er zoveel indrukwekkende initiatieven waren om te beoordelen. Velen hiervan lieten zien dat er nu positieve ontwikkelingen plaatsvinden die inspelen op de veranderingen in de markt van morgen. Als we uitgaan van wat we dit jaar hebben gezien, dan is er des te meer reden om positief te zijn over de vele nieuwe en spannende manieren waarop de sector kan innoveren en groeien in de almaar veranderende wereld om ons heen.”  

Alle winnaars

De uiteindelijke lijst van alle winnaars, eervolle vermeldingen en genomineerden is als volgt:

Retail Marketing Initiative
sponsored by RAI Amsterdam
Princess Yachts – Winner
Brunswick Marine EMEA – Honourable Mention
Groupe Beneteau – Honourable Mention

International Distributor or Dealer Development
sponsored by Wells Fargo
Brig – Winner
Sea Ray – Honourable Mention

Collaborative Solution between a production boat builder and its supply chain partner
sponsored by Ultraflex
Hanse Group, working with Lewmar – Joint Winner
Prestige Yachts, working with Lewmar – Joint Winner
Sunseeker International, working with Lewmar – Joint Winner
Axopar Boats, working with Brabus – Honourable Mention
Solaris Yachts, working with Sailectron – Honourable Mention

Collaborative Solution between a superyacht builder and its supply chain partner
sponsored by Lumishore
Ferretti, working with  Francesco Paszkowski Design Studio and Mecaer Aviation Group – Winner
Benetti, working with Naiad Dynamics – Honourable Mention

Innovative Onboard Design Solution
sponsored by Fusion
Galeon – Winner
Mastercraft Boat Co – Honourable Mention

Innovation in a Production Process
sponsored by Dometic
Absolute Yachts – Winner

Environmental Initiative
sponsored by UCINA
Amer Yachts – Winner
Discovery Yachts – Honourable Mention

Best Apprenticeship or Training Scheme
sponsored by Marine Resources
NZ Marine and Composites Industry Training Organisation – Winner
Princess Yachts – Honourable Mention

Rising Star
sponsored by Gurit
Dan Bloice-Smith, Williams Jet Tenders

Lifetime Achievement
sponsored by Side-Power
Annette Roux – Groupe Beneteau

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments