Bloemlezing: ZeilNoord aan het woord

zeilnoord

ZeilNoord is een facebookgroep van zeilers en motorbootvaarders die hun boeg naar de Scandinavische wateren en de Oostzee hebben gericht. De beheerder van deze groep is René Vleut, auteur van de ‘Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee’ (Hollandia) en de e-boeken ‘Door de Duitse Bocht’ en ‘Naar Noorwegen, de lange weg’ (Watersportmedia).

Dit jaar explodeerde het aantal leden van ongeveer 100 tot meer dan 700 en ontstond er een heuse ZeilNoord community. Aan de oproep die René aan het begin van het afgelopen seizoen plaatste gaven de leden massaal gehoor: elkaar op de hoogte houden over alles wat te maken heeft met hun geliefde zeilwateren.

De berichten en foto’s bleven maar binnen stromen. Van de Noorse fjorden tot de Finse wateren en alles wat daar vanuit Nederland tussen zit. Leuke plekken en havens die veranderd zijn, tips voor bepaalde routes, ankerplaatsen en ankerboeien. Vragen over waar je je boot het beste kunt achterlaten, maar ook hulp vragen over technische problemen, en niet te vergeten lief en leed aan boord plus het eeuwige thema van het weer. Het kwam allemaal voorbij op ZeilNoord.

Hiermee werd ook een tot nu toe onoplosbaar probleem van alle pilotschrijvers opgelost; een Vaargids veroudert snel waardoor de behoefte ontstaat aan aanvullingen en correcties. Velen weten meer dan één. En door deze ervaringen met elkaar te delen ontstaat er een oneindige kennispoule waaruit iedereen kan putten.

Bloemlezing ZeilNoord

Hoe leuk en nuttig sociale media ook zijn, de – vaak nuttige – informatie is na verloop van tijd lang niet even gemakkelijk terug te vinden. De oplossing lag voor de hand. Uitgever en samensteller kozen er voor om al die belangwekkende berichten op ZeilNoord te bundelen in een bloemlezing.

Hierbij werden de meest relevante berichten in meer dan 30 hoofdstukken bij elkaar gebracht, en ontstond een bloemlezing van verhalen van ZeilNoord-leden. Hierdoor krijgen losse berichten van waardevolle bijdragen een samenhangende betekenis en geeft de Bloemlezing antwoorden waar huidige en toekomstige ZeilNoord vaarders uit kunnen putten. Hierdoor wordt het varen in deze wateren niet alleen een persoonlijk avontuur, maar weet je dat je lotgenoten vaak ook in hetzelfde schuitje zitten.

De Bloemlezing ZeilNoord is een e-boek over alles wat het varen naar de Scandinavische wateren en de Oostzee zo leuk maakt. Het is helemaal door meer dan 100 deelnemers vanuit de kuip genoteerd en met een deskundig oog door René Vleut samengesteld.

Prijs: voor ZeilNoord-deelnemers: € 0,00, voor anderen: €1,00.

Het e-boek is te koop op de webshop van Watersportmedia: https://bit.ly/2WFQi8U

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments