Kustroeiers strijden zaterdag voor de tweede keer op Loosdrecht

Roeien

Aanstaande zaterdag 22 juni a.s. organiseert de KWV “Loosdrecht” voor de tweede keer een wedstrijd in het kader van het Nederlands Kampioenschap Coastal Rowing op de Loosdrechtse Plassen.

Coastal Rowing is roeien in ‘gladde’ boten voorzien van rolbank, riggers en twee riemen (“scullen”).  Doordat de boten luchtkasten hebben en zelflozend zijn lopen ze niet vol als er golven overkomen en zijn ze onzinkbaar. Deze boten staan bekend onder de naam ‘Yole de Mer’. Het meest bekend is het type met vier roeiers en een stuurman. Op ruwer water, zoals grote open plassen, IJsselmeer en voor de kust wordt veel met deze Yoles de Mer gevaren.

Zaterdag 22 juni wordt op Loosdrecht een baan langs 6 boeien gevaren met een lengte tussen de 4 en 6 kilometer Start en finish zullen voor de starttoren van de KWVL zijn en zichtbaar vanaf de wal. De wedstrijden beginnen om 12.00 uur en rond 17.00 uur is de prijsuitreiking in de sociëteit van de KWVL. De inschrijving staat open voor dames, heren en mixteams. Er zullen 14 dames boten en 7 heren boten aan de start verschijnen. Mix boten hebben zich nog niet gemeld.

Streven van de internationale roeibond FISA en de Nederlandse KNRB is het ‘coastal rowing’ als breedte- en als wedstrijdsport verder te ontwikkelen en in 2024 zelfs Olympisch te maken. Coastal rowing is spectaculair om te zien en past bij de geografie van ons land met veel open water. Het heeft aantrekkingskracht op (oud-)roeiers die hun vaardigheden willen benutten onder extremere omstandigheden dan ze gewend zijn.

Vanwege de veranderlijke wind, de korte venijnige golfslag en het vaak ‘knobbelige’ water zijn de Loosdrechtse Plassen prima roeiwater voor de coastal boten. Vandaar dat de KWVL nu ruim 300 roeiers telt, die hetzij recreatief hetzij wedstrijden roeien in zowel de Pilot Gigs als de Yole de Mers.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments