Surfers zijn het opruimen van strandafval en zwerfvuil beu

strandafval en zwerfvuil

Zeventien surfclubs langs de Belgische kust ondernemen concreet actie om zwerfvuil aan te pakken. Ze bannen plastic rietjes en roerstaafjes, beperken individuele verpakkingen en tijdens evenementen gebruiken ze herbruikbare bekers.

Door het aanbieden van kraantjeswater in herbruikbare drinkflessen tijdens zomerkampen, beperken de clubs het gebruik van plastic flesjes. Maar er is meer: er worden ook strandasbakjes aan zonnekloppers uitgedeeld en er komen ook rookvrije zones op het strand, om zo de peukenproblematiek te voorkomen. En er is de JUTzak, die mensen kunnen meenemen tijdens hun strandwandeling om dan daarin strandafval te verzamelen. Al die actiepunten werden verzameld op een houten bord dat in de clubs komt te hangen. Wanneer een club aan een actie voldoet, wordt dat aangeduid op het bord. 

Per jaar komt er wereldwijd acht miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds dat eerder deze maand werd gepubliceerd. Nog: tijdens de zomer neemt de vervuiling in onze zeeën toe.  Afval dat niet aanspoelt, komt deels op de zeebodem terecht of wordt afgebroken tot schadelijk microplastic.

Belgische surfers zien hun speeltuin al langer dan vandaag in een stort veranderen en daarom ruimen sommige clubs al meer dan twintig jaar hun strand op. In de lente doen ze dat naar jaarlijkse gewoonte allemaal samen, tijdens de grote strandschoonmaak ‘Eneco Clean Beach Cup’.

Om het hele jaar door zwerfvuil en strandafval aan te pakken, werd het duurzaamheidslabel ‘Clean Beach Club’ in het leven geroepen. Want de clubs willen surfen op golven, niét op afval. Ze zijn het beu om afval van anderen op te ruimen en pakken met de actiepunten het probleem aan de bron. 

Om het duurzaamheidslabel Clean Beach Club te krijgen moeten clubs minstens twee opruimacties per jaar organiseren, de peukenproblematiek aanpakken en vijf veranderingen doorvoeren richting minder plastic. Tijdens verschillende inspiratiesessies worden goede voorbeelden uitgewisseld en de clubs krijgen ook extra begeleiding. Thema’s als afval, energie, waterverbruik, regenwaterrecuperatie, ledverlichting, sensibilisering en zo meer komen aan bod.

“Naast opruimen, willen de surfclubs het afvalprobleem nu ook aanpakken bij de bron én het goede voorbeeld geven. We zien dat, als sportfederatie, als onze taak om de clubs samen te brengen en samen acties op te zetten. In élke club komt een bord te hangen met daarop vijf actiepunten.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments