Flying Fish: efoilen de nieuwste sensatie op het water

Flying Fish efoilen

Efoilen is de nieuwste sensatie op watersportgebied. Flying Fish is het eerste bedrijf in Nederland dat efoil surfboards aanbiedt aan watersportcentra en consumenten. Efoilen bestaat sinds 2018 en is een enorme hit in Australië en Amerika.

Hydrofoil surfen

Efoilen is een afgeleide van hydrofoil surfen dat je tegenwoordig veel terugziet bij het kitesurfen en golfsurfen. Hydrofoils zijn surfboards die je door middel van een draagvleugel onder het board laten opstijgen uit het water. Het principe van de vleugels onder water, werkt hetzelfde als een vliegtuig. Je vliegt als het ware over het water. Dit gevoel is niet anders te omschrijven dan magisch.

Het voelt alsof je met een vliegend tapijt over het water zweeft”, aldus Jochem Koning, fervent surfer en oprichter van Flying Fish.

De verwachting is dan ook dat hydrofoiling de watersportwereld volledig gaat domineren de komende jaren. Zo worden de Olympische Spelen voor windsurfen vanaf 2024 gevaren met hydrofoil boards.

Elektrisch hydrofoil surfen

Elektrisch hydrofoil surfen

Naast dat hydrofoils worden gebruikt voor golfsurfen en kitesurfen is er nu een nieuwe sport in opkomst: elektrisch hydrofoil surfen, oftewel “efoilen”. Een efoil is een hydrofoil surfboard dat wordt aangedreven door een elektrisch motortje. Het voordeel van efoilen is dat er geen wind of golven nodig zijn om de sport te kunnen beoefenen en dat het heel gemakkelijk onder de knie te krijgen is.

Martijn van Hoek – een foilsurfer van het eerste uur – ziet veel potentie in efoilen.

“Ik ben nu 2 jaar aan het foilsurfen en ben speciaal naar Portugal verhuisd om goed te leren foilen. Er is niets mooiers dan uit het water op te stijgen en een meter boven de golf uit te zweven. Maar het kost heel veel tijd en moeite om te leren. Het mooie aan efoilen is dat het toegankelijk is voor iedereen. Van jong tot oud,  van ervaren surfer tot amateurs, iedereen kan dit leren!”

Flying Fish efoil

HISWA 11 t/m 15 maart

Flying Fish is aanwezig op de HISWA Amsterdam Boat Show van 11 t/m 15 maart in de RAI Amsterdam (stand 05.231) en geeft twee keer per dag een live efoil demonstratie in het water. Wees welkom om te komen kijken, actie plaatjes te schieten of zelf een keer een poging te wagen.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments