Gedragscode corona voor Nederlandse watersporters

Gedragscode watersporters in sluizen

De Nederlandse waterrecreatiesector heeft een gedragscode opgesteld voor waterrecreanten. Natuurlijk moet iedereen zo veel mogelijk thuis blijven, maar als mensen toch het water op gaan, is het belangrijk om dit op verantwoorde wijze te doen. Deze code moet ervoor zorgen dat de RIVM-maatregelen ook op het water worden nageleefd.

"Wij hebben voor de jachthavens het HISWA-RECRON Protocol Maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus" opgesteld, vertelt Gerdina Krijger ons, regiomanager bij HISWA-RECRON. ‘

Ter aanvulling hierop kunnen watersportbedrijven nu deze gedragscode communiceren naar hun klanten, zodat zij geattendeerd worden op verantwoord gedrag op het water.

Ga goed voorbereid op pad

"In de gedragscode adviseren wij bijvoorbeeld om niet met twee boten naast elkaar te gaan liggen bij de wachtsteigers voor de sluizen en om, bij het aanleggen van open boten aan openbare steigers, een box vrij te houden tussen de boten", aldus Krijger.

Ook wijst de gedragscode op de beperkingen en wijzigingen in sluis- en brugbedieningen. Het advies: ga goed voorbereid op pad om onaangename verrassingen onderweg te voorkomen.

Watersporters blijven ontvangen

De Gedragscode is opgesteld in samenwerking met gemeente Wijdemeren en de Coöperatie Gastvrije Randmeren waarin zestien gemeenten, van het Gooimeer tot het Drontermeer, participeren.

De opstellers van de gedragscode willen dat tijdens de coronacrisis watersporten en verblijf in de open natuur mogelijk blijft. Namens de Randmeren geeft Rita Braam van de Coöperatie Gastvrije Randmeren aan:  

"Even buiten zijn om een frisse neus te halen, lichaamsbeweging op het water en genieten van de natuur is wat in ons uitgestrekte gebied past en met deze gedragscode kunnen we gezinnen of sportievelingen blijven ontvangen op het water".

De gedragscode

Even buiten zijn om een frisse neus te halen, lichaamsbeweging op het water en genieten van de natuur.  Laten we in deze tijd er samen voor zorgen dat het veilig en mogelijk blijft. Naleving van de regels van ‘de gedragscode voor waterrecreanten’ draagt daar aan bij!

Altijd…

 • Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar, ook bij sluizen en aanlegplaatsen.
 • Ga niet met drie personen of meer op pad (gezinnen uitgezonderd), behalve als je kunt garanderen dat je 1,5 meter afstand van elkaar houdt.
 • Vermijd sociale contacten met andere watersporters.
 • Hoest je, ben je verkouden of heeft een gezinslid koorts, blijf dan thuis!
 • Voorkom drukte in gebieden, vaar dan liever niet.

Bereid u goed voor!

Een veilig vertrek

 • Op de jachthaven geldt een protocol. Neem er kennis van en volg strikt de voorschriften.
 • Houd voldoende afstand bij openbare trailerhellingen en voorkom groepsvorming.

Onderweg bij sluizen en bruggen

 • Voorkom zo veel mogelijk het aanleggen aan wachtsteigers bij sluizen en bruggen. Indien het niet anders kan, houdt dan voldoende afstand tot de andere boten. Voorkom langszij (dubbel) liggen.
 • Volg bij het schutten strikt de aanwijzingen van de sluiswachter op.

Aanleggen en overnachten

 • Houd bij openbare aanlegplaatsen met boxen een box tussen u en een andere boot vrij, indien u met een open boot vaart. Bij kajuitboten (waarbij je ook in de kajuit stuurt) hoeft dit niet, maar dan geldt: wacht tot de naast gelegen bemanning van de boot is uitgestapt en de 1.5 meter afstand kan hanteren.
 • Neem voldoende afstand als u ankert en ga zeker niet langszij (dubbel) liggen.

Foto: archief Schelderegatta - George Janssens

Labels

Auteur

 • Eddy Lekens

Comments