VIDEO Domani E32: Absolute stilte en zero emissie

Domani E32

We zijn op bezoek bij Domani Yachts in Nederland voor een testvaart met de nieuwe Domani E32, een primeur. Domani Yachts ziet elektrisch varen met maximale focus op comfort, prestaties en een premium afwerking als de toekomst.

In Drachten hebben we een afspraak met Michael Goddaert (stichter) en Jaap de Jonge (werfleider) van Domani Yachts.

We staan hier voor de Domani Yachts E32, een elektrisch aangedreven motorboot.  Een uniek concept, kan je ons de voordelen uitleggen?

Michael: “We zijn twee jaar geleden begonnen met elektrisch aangedreven zeilboten, de S30 onze dagzeiler. Daarop werden we benaderd door Jaap de Jonge, een Nederlander waarmee we nu samen de Domani Yachts werf in Drachten (Friesland) uitbaten, met de vraag om een snelle volledig elektrisch aangedreven snelle motorboot te bouwen.”

“Er zijn veel tragere elektrisch aangedreven boten in Nederland, met name de sloepen, maar in medium speed zoals wij zeggen waar boten tussen de 5 en 15 knopen snelheid halen, daar is in grotere boten weinig evolutie.”

”Wij wilden vanaf het begin gaan voor totale stilte tegenover diesel aangedreven boten die veel lawaai en trillingen maken. Elektrische aandrijving heeft bovendien emissie noch stank wat bij dagvaren of zeilen heel aangenaam is.”

Hoe lang kunnen we varen met de Domani E32?

Michael: ”De vaartijd bij elektrisch varen of reizen hangt vooral af van het gebruik en het vermogen dat gevraagd wordt. Vele wateren waar we op varen zijn meestal toch gelimiteerd tot 10 of 15 km/u en aan die snelheden kunnen we zeer lang varen. Dat is ook de opzet geweest van de Domani E32.”

“We zijn gestart met een heel efficiënte romp, die heeft uiteraard ook zijn limieten want hij kan niet boven de twintig knopen. In het cruiser gebruik zijn snelheden van twaalf knopen toch zeer snel te noemen. De meeste efficiëntie qua bereik zit tussen de vijf en tien knopen afhankelijk van het batterijpakket dat in de boot aanwezig is.”

“Afhankelijk van het vaarschema kan men een heel weekend varen tegen vijf tot acht knopen of enkele uren aan twaalf knopen, puur afhankelijk van hoeveel vermogen er gevraagd wordt.”

Hoeveel bouwtijd heeft de Domani E32 nodig?

Michael: “We bouwen alles voor de E32 momenteel in Nederland. Het schip wordt volledig gebouwd zoals onze zeilboten met vacuüm infusie technologie en sandwich constructie voor een licht gewicht want daar is de efficiëntie heel afhankelijk van. Qua bouwtijd kunnen we één Domani E32 bouwen in twee a drie maanden.”

“Met de faciliteiten die we hier in Drachten hebben kunnen we drie schepen tegelijkertijd in productie nemen.”

Hoeveel ontwerpers hebben aan de Domani E32 gewerkt?

Michael: “Dat is nu precies wat bijzonder is bij Domani Yachts. We zijn een beetje anders dan de rest want het design team zit langs de Belgische zijde en wordt gedaan door Jonathan Anthierens. Hij is een echte productontwikkelaar die iets anders durft te denken dan conventionele jachtontwerpers. In Nederland werken we dan weer samen met Peter Bosgraaf uit Amsterdam die op de techniek, rompvorm en structurele stijfheid heeft gewerkt.”

“Het mooie is de spanning tussen deze twee ontwerpers die uiteindelijk het finale resultaat maakt. De conventionele jachtarchitect kijkt bijvoorbeeld vooral naar veiligheid terwijl de productontwikkelaar kijkt naar ergonomie. Het design en de merkidentiteit zoals we die hier zien met de aflopende zeeglijn zoals op de Domani S30 zorgt ervoor dat men onze boten snel kan herkennen. In tegenstelling tot andere ontwerpen in de yachting waar de ontwerpen redelijk monotoon zijn.”

Heeft de Domani E32 meerder versies?

Michael: “Op dit momentt hebben we enkel de open versie, zeg maar de chase boat. Op termijn willen de targa versie uitbrengen zoals we dit kennen uit de automobielsector met ook een dak vol zonnepanelen wat de actieradius vergroot. De versie daarna is voor de Scandinavische markt. Dat wordt zeker een gesloten versie met meer comfort. We noemen die momenteel de E32 lounge. De E32 lounge versie zal ook geschikt zijn voor langdurig verblijf aan boord.”

Hoeveel comfort heeft de Domani E32?

Michael: “Qua comfort was het voor ons belangrijk om een goede natte cel te hebben met stahoogte tot 1m90. Als werf gaan we zoals de S30 meestal semi-custom wat betreft de afwerking omdat het gebruik van de boot volledig afhankelijk is van het vaarprofiel van de klant. Sommige willen helemaal niet koken aan boord en nemen hun picknickmand mee en anderen, die langer aan boord verblijven willen extra opbergruimte en een wastafel buiten.”

“Alle twaalf S30 zeilboten zijn bijvoorbeeld allemaal verschillend qua afwerking binnen en buiten, er is er geen één dezelfde. Onze klanten hebben de vrije keuze in kleur, gelcoat en de indeling binnen. Het is onze  bedoeling bij Domani dat de persoonlijkheid van de klant zich reflecteert in de schepen.”

Wat zijn de toekomstplannen bij Domani Yachts?

Michael: “We hebben wel wat plannen want de aandrijving is volledig inhouse ontwikkeld en hoofdzakelijk in Nederland bij Jaap de Jonge die het volledige ingenieurs gedeelte op zich neemt. De mogelijkheden zijn dus onbeperkt als je ziet welke resultaten die we op korte termijn bereiken. Mede dankzij de efficiëntie van de romp is er heel veel kans dat we nog een kleinere boot lanceren tussen de de twintig en dertig voet.”

“Er zijn ook grote plannen om onze elektrische aandrijvingen voor boten ook in B2B op de markt te zetten”

Wat kost een Domani E32?

Michael: “De prijs van een Domani E32 start momenteel op €249.000 excl. BTW.

Domani E32 specificaties

  • Lengte: 9,5 meter
  • Breedte: 2,7 meter
  • Gewicht: 2.000 kg.
  • Elektrische motor: 50kW High Voltage Direct drive
  • Max personen: 8
  • CE classificatie: C

Ontdek het volledige gamma van Domani Yachts op https://domaniyachts.com/

Domani E32 wereldpremière

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments